Menu

REFLEXKY V POLICEJNÍ ŠKOLE

Projekt „REFLEXKY VE ŠKOLE“ odstartoval záhy po zahájení školního roku, v prvním zářijovém týdnu. Distribuce reflexních prvků bude probíhat na škole cca do října 2023. Jako první dostali „reflexky“ nastupující žákyně a žáci prvního ročníku, jelikož se s městem a dopravní situací teprve seznamují. Dostane se ale na všechny žáky i zaměstnance.

Proč je viditelnost a bezpečnost v dopravě tak důležitá?

Statistika hovoří jasně: za uplynulý rok (7/2022-7/2023) došlo v městě Holešov k 86 dopravním nehodám. Z nichž početná řada se týkala také cyklistů a chodců. Celých 17 nehod se odehrálo za snížené viditelnosti. Došlo ke zranění 7 chodců, ve dvou případech se jednalo o těžká zranění. Cyklisté byli účastníky v 9 dopravních nehodách, bohužel se zraněním.  (Zdroj: Export z aplikace nehody.cdv.cz dne 24.8.2023 v 15:42:19)

Vidět a být viděn, je základním pravidlem v dopravě.  Reflexní prvky jsou dány zákonem 361/2000 Sb., novelou platnou od roku 2016. Zákon upravuje mimo jiné chování chodců mimo obec. Setkáváme se ovšem pravidelně se situacemi, kdy snížená viditelnost ovlivňuje provoz a ohrožuje chodce i cyklisty v obcích.

Vyšší policejní škola a Střední policejní škola MV v Holešově se rozhodla pro zvýšení bezpečnosti žáků i zaměstnanců jít tedy příkladem.  Ve spolupráci s koordinátory BESIP MD ČR škola spustila distribuci retroreflexních pásků. Reflexní a retroreflexní materiály zvyšují viditelnost až 10x, což dává možnost řidičům zaznamenat pohyb osob na komunikaci dříve a mít čas na reakci. V případě tmavého oblečení je brzdná dráha 18 metrů, kdežto při použití retroreflexního materiálu se zvýší na takřka 200 metrů a řidič má šanci brzdný manévr zvládnout.

Do konce října tak budou ve škole označeny batohy, tašky, jízdní kola i koloběžky rovnými 700 pásky. Děkujeme BESIP a Ministerstvu dopravy ČR.

PhDr. Soňa Svobodová, MBA